Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Із циклу "Історико - культурний заповідник "Старий Луцьк". Лютеранська кірха

Територію історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» прикрашає ще одна красива будівля, побудована на початку ХХ століття. Ця будівля - Лютеранська кірха - відома пам'ятка архітектури Луцька, яка спочатку була лютеранською, а зараз баптистською церквою, тури на новий рік. Силует цієї церкви відіграє важливе композиційне та естетичне значення в житті міста. Адреса Лютеранської кірхи - вулиця Лютеранська, 1-в. Anga Travel пропонує кращі тури по Україні!

На рубежі XIX-ХХ століть на Волині проживала велика кількість німецьких колоністів, багато з яких були віруючими-протестантами. Довгий час вони домагалися у місцевої влади дозвіл на будівництво власного храму, і лише наприкінці XIX століття було прийнято рішення на користь німецьких колоністів. Їм було дозволено побудувати свою євангелістську церкву на місці старого костелу Діви Марії ордену кармелітів, що був побудований в 1741 році. За більше ніж сто років свого існування костелу Діви Марії довелося пережити дві пожежі, новорічний корпоратив. Остання пожежа відбулася в 1845 році, після чого будівля реконструкції не підлягала. На місці костелу Діви Марії в 1906-1907 році з'явилася нова церква - Лютеранська кірха. Будівництво кірхи тривало недовго, але оздоблювальні роботи храму закінчилися лише в 1911 році. Величезна кількість тури по Україні.

Куди поїхати на новий рік?

Після завершення будівництва Лютеранська кірха отримала витончений вигляд у неоготичному стилі. Зараз це чудова однонавова споруда, над входом до якої підноситься висока дзвіниця з довгим шпилем. Це помітно прикрашає загальну панораму Старого Луцька. Будівля Лютеранської церкви облицьована високоякісною жовтою клінкерною цеглою виробництва місцевого заводу «Глікліх і Старчевського «Лучанин». Для внутрішньої кладки стін кірхи були використані цеглини кармелітського костелу. Традиційно інтер'єр Лютеранської церкви наділений нефом, притвором, тут також є абсиди і хори. Вівтар храму має структуру амфітеатру - зовнішній вхід зроблений у вигляді перспективного порталу, який завершується круглим фронтоном. На підвищенні біля вівтаря встановлено проповідницький амвон. 

 

Будівлі Лютеранської кірхи довелося пережити дві страхітливі світові війни, але в ході військових дій храм постраждав не сильно. Більше руйнувань він зазнав від сильного урагану 1960 році і пожежі в 1972 році. В результаті двох цих лих церква втратила свій високий шпиль і кілька важливих елементів декору, що значно спотворило зовнішній і внутрішній вигляд будівлі, тур на новий рік.

Довгий час Лютеранська кірха не використовували як храм, її реставрацією ніхто не займався. Під час Лютневої революції 1917 року будівля використовувалася для проведення зборів уповноважених представників революційних організацій Особливою Армії Південно-Західного фронту. У радянський час в будівлі Лютеранської кірхи був розміщений обласний державний архів. Автобусні тури по Україні це відмінна можливість подорожувати з комфортом, де відзначити новий рік.

Тільки в 1990-1994 роках була проведена повна реставрація Лютеранської кірхи, після передачі її баптисткій громаді. Завдяки особливим старанням християн-баптистів церква знайшла колишній величний вигляд. Лютеранська кірха до сьогоднішнього дня належить євангельській громаді християн-баптистів, які називають її «Дім Євангелія».
Подарувати собі незабутні вихідні в Луцьку, Ви можете в рамках наших турів. Вибрати тури на Волинь можете тут. У нас найкращі тури по Україні з Києва.

Автор Марина Мельниченко

Всi тури по Україні.

Спробуйте всі наші тури на Волинь.

Anga Travel пропонує кращі тури на Новий рік, тури на різдво.


Друзі, нагадуємо, що є супер зручний спосіб стежити за вигідними пропозиціями та новинками - наш Telegram-канал! Підписуйтесь і отримуйте першими всі кращі пропозиції, новорічні тури 2020!