Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Унікальна Кінбурнська коса

Один з наймальовничіших, найпривабливіших і найпопулярніших куточків Миколаївської області - це Кінбурнська косаЦе, воістину, дивовижне місце, на якому ще з давніх часів і до сьогоднішніх днів у первозданному вигляді збереглася краса природи, багатство фауни і флори. Anga Travel пропонує кращі тури по Україні!​

Кінбурнська коса - це дивовижне і гармонійне поєднання соснових лісів, широких степів, найчистішого моря і свіжого прозорого повітря, який наповнений приголомшливим ароматом степових трав. Разом з тим, Кінбурнська коса - це широченні піщані пляжі, укриті дрібним білим пісочком, де панує цілковита тиша, умиротворення, спокій і повне єднання з природою. На Кінбурні Ви не знайдете гучних дискотек, лунапарків і т.д., але зате тут можна побачити багато чого іншого, не менш цікавого: наприклад, зграї білих чапель, пеліканів, лебедів і качок. А якщо Вам дуже пощастить, то побачите ще й рожевих фламінго.

Кінбурнська коса - це одне з найбільш популярних і улюблених місць відпочинку для жителів Очакова, Миколаєва та інших регіонів України, які вважають за краще тихий відпочинок на пляжі і люблять дивитися на романтичне зоряне небо.Знаходиться Кінбурнська коса між солоною Ягорлицькою затокою і прісним Дніпро-Бузьким лиманом, що, в свою чергу, формує неповторний клімат цього маленького шматочка раю на землі. Загальна площа коси складає більше 200 гектарів. Спочатку коса досить широка, а в своїй самій вузькій частині вона звужується до кількох метрів. На сьогоднішній день Кінбурнська коса є частиною Чорноморського біосферного заповідника, а Ягорлицька затока разом зі своїми косами, островами і внутрішніми озерами - водно-болотних угіддь міжнародного значення. Кінбурнська коса - це мис, довжина якого приблизно 40 км, а ширина менше 10 км. Величезна кількість тури по Україні.

Перші письмові згадки про Кінбурнську косу з'явилися ще в античні часи. Назва цієї місцевості походить від турецьких слів «кил», що в переклад позначає «волосся», і «бурун», що позначає слово «мис». В XV столітті на території даного півострова турками була побудована могутня фортеця Кілбурун, звідси ж і пішла сьогоднішня географічна назва коси і півострова.

Це справді дивовижне унікальне місце. Кінбурнська коса унікальна своєю природою, своїм кліматом, ландшафтами та історією. Коса повністю покрита буйною і різноманітною рослинністю. Завдяки такій величезній кількості цілющих трав Кінбурнську косу часто називають аптекою під відкритим небом. Тут росте понад 500 різних видів рослин, багато з яких мають цілющі властивості: звіробій, валеріана, ромашка, м'ята, чебрець, золототисячник, безсмертник піщаний і багато інших. Навесні і восени Кінбурнська коса перетворюється на справжній рай для грибників, оскільки тут росте величезна кількість маслюків та великих білих грибів. Автобусні тури по Україні це відмінна можливість подорожувати з комфортом.

Однією з головних визначних пам'яток Кінбурнської коси є Волижин ліс - залишок стародавньої країни Гілеї. Згідно писання давньогрецького історика Геродота в V столітті до нашої ери на території нинішнього Кінбурнського півострова існувала держава Гілея. У той час Кінбурнська коса була повністю покрита дрімучим лісом. У вигляді окремих ділянок з невеликими гаями дубів, вільхи, берези, сосни і зараз існують, як залишки реліктових лісів. Пекуче сонце, спека, вода, висока вологість - все це сприяє тому, що в піщаних низинах дуже швидко розростаються дерева і трави. Ці ж зарослі місця ще обростають в таких умовах папороттю і болотними рослинами, а хміль і виноград щільно обвивають дерева, утворюючи при цьому таємничі і містичні «саги» (так їх називають місцеві жителі). У нас найкращі тури по Україні з Києва.

 

У цих місцях досить таки темно і страшно, крім того вони дуже нагадують джунглі, які повиті ліанами з вужами, повзаючими гадюками, павуками і т.д .. В ці таємні місця Кінбурнської коси ми не радимо Вам йти.!

  В Волижиному лісі живе багато різних видів птахів. Кількість їх видів досягає 300, серед яких є і орлан білохвостий, лебідь-шипун, сірий журавель. Більше 60 видів птахів, що мешкають на Кінбурнській косі, занесено до Червоної Книги України.

В Кінбурні є ще дві пам'ятки. Перша - це рожеві пелікани, які здалеву своїми обрисами нагадують птеродактилів, але в польоті вони виглядають дуже граціозними. Друга пам'ятка - це дикі орхідеї, які ростуть біля села Покровка. Це одне з найбільших місць Європи, де можна побачити цвітіння диких орхідей.

Кінбурнська коса відома також і своїми озерами з лікувальною гряззю. Купання в солоних озерах Кінбурна, обмивання білою глиною і брудом надає величезний лікувальний ефект при остеохондрозі. За достовірними відгуками експертів, лікувальний ефект від купання в цих озерах ні чим не гірше лікувальних дій від процедур в Мертвому морі.

Кількість солоних і прісноводних озер на Кінбурнській косі сьогодні нараховує близько 150 штук, хоча приблизно 30-40 років тому їх кількість сягала 300. В основному ці озера мілководні. Сюди приходить риба на нерест. Це дуже красиве і унікальне видовище, коли величезна кількість риби, щільно притиснута один до одного, перепливає з одного озера в інше, а після цього йде далеко в море. Сольові озера на Кінбурнській косі існують і до нашого часу. Іноді шматки кристалічної йодованої солі ніжно-рожевого кольору виростають висотою до 15 метрів. Колись сюди постійно приїжджали чумаки за за сіллю, долаючи при цьому непрості дороги, повні піратів, розбійників і войовничих народів.

Кращі тури по Україні!

Історія та легенди Кінбурнського краю

Географічне положення Кінбурнської коси вплинуло на її важливість в історії, оскільки повз її проходив шлях «із варяг у греки». Відповідно до думки деяких істориків, за часів правління князя Київської Русі Святослава на острові Березань, який знаходиться поруч з Кінбурнською косою, зупинялися торгові кораблі, яким ще мав бути тривалий шлях по Чорному морю. У той час острів Березань мав і інші назви - грецьке «Борисфеніда», давньоруське «Білий берег», українське «Білобережжя». Торговий шлях «із варяг у греки», який проходив через дану місцевість пов'язував скандинавські та прибалтійські країни з Південною частиною Київської Русі і Візантійської імперією. Зі Скандинавії і Прибалтики до Візантії везли ремісничі вироби, хліб, хутра, срібло в монетах, віск, мед, янтар, зброю. У зворотному напрямку везли прянощі, вина, дорогі тканини, фрукти, ювелірні вироби. Від Києва до Константинополя необхідно було подолати шлях в 30-40 днів. Торгові судна зупинялися на острові Хортиця на Дніпрі або ж у його гирлі на острові Березань. Коли князь Святослав повертався зі свого останнього походу з Візантії, він зимував на островах Білобережжя.

Кращі тури по Україні!

Крім цієї історії існує ще багато незвичайних і красивих легенд, які пов'язані з Кінбурнською косою.

У деяких переказах можна прочитати історію про велику морську перемогу Ахілла, який на честь своєї перемоги вирішив влаштувати на Кінбурнській косі атлетичні ігри. В іншому оповіданні йдеться про зухвалих амазонок, що проживали на цій території за законами матріархату. Вони приносили в жертву своїм богам полонених красивих чоловіків. Ще одна з легенд говорить про те, що на території Кінбурна багато сторіч тому височів величний храм Деметри - богині родючості та землеробства.

Ті, хто бачив саги Волижинського лісу, можуть повірити в ще одну легенду, яка говорить про те, що колись тут шумів своїм листям священний гай Гекати - богині Місяця, чаклунів і привидів.

Але найбільш інтригуючим повір'ям є наступне - скіфський народ щиро вважав, що ця місцевість священна, і сховав тут свій головний скарб - скіфське золото.

Визначні місця Кінбурна та околиць

Вирушаючи на Кінбурнську косу за тихим і спокійним відпочинком, можна також здійснити невеликі екскурсії по її околицях і побачити місцеві визначні пам'ятки:

  • Залишки турецької фортеці Кінбурн;
  • Реліктові гаї - містична Ковалевська сага і Волижин ліс;
  • Мілководдя Ягорлицької затоки - це шпиль коси і місце де зустрічаються води Чорного моря та Дніпро-Бузького лиману;
  • Півострів Березань (раніше давньогрецьке поселення Борисфен);
  • Козацький хрест на честь першого кошового отамана Сидора Білого, який очолив Чорноморське казацтво;
  • Кінбурнські сольові і грязьові озера з покладами білої глини;
  • Пам'ятник графу Олександру Суворову;
  • Урочище «Комендантське» і його красиві дубові гаї.

На Кінбурнській косі немає великого вибору баз відпочинку і готелів, тому можна зупинитися в сусідніх курортних містах і селищах з кращими умовами проживання: Коблево (132 км), Очаків (116 км), Рибаківка (133 км) та інші.

Всi тури по Україні.

Спробуйте також тури в Карпати.

Друзі, нагадуємо, що є супер зручний спосіб стежити за вигідними пропозиціями та новинками - наш Telegram-канал! Підписуйтесь і отримуйте першими всі кращі пропозиції!