Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Корець: минуле і сьогодення

Південно-східну частину Рівненської області прикрашає одне з найкрасивіших і найдавніших міст України - місто Корець, розташувавшись на скелястому березі річки Корчик. Перші згадки про Корець з'явилися в Іпатіївському літописі під ім'ям «Корчеськ» і датуються вони 1150 роком. Корець завжди розташовувався на основних торгових шляхах. Зараз - це траса Київ-Львів, а золоті куполи храмів Корця на цій ділянці дороги виглядають як дорожні прикраси, які набагато краще будь-яких дорожніх покажчиків приведуть Вас у центр міста. Anga Travel пропонує кращі тури по Україні!

  

З Іпатіївського літопису відомо, що вже в середині XII століття Корець був досить великим і важливим населеним пунктом в цьому регіоні. За час свого існування Корець має дуже насичену історію і побачив багатьох правителів: князів Данилу Галицького і Федора Острозького. Починаючи з XV століття місто частіше почало змінювати своїх власників - ними були князі Корецькі, Лещинські, Чарторийські. Величезна кількість тури по Україні.

За часів правління Федора Острозького у Корці був зведений дерев’яний замок-фортеця, частина якого збереглася і до наших днів. У XV столітті князі Корецький зміцнили замок кам'яними стінами, бастіонами, з боку річки його оточують суворі гранітні скелі. З боку материка замок зміцнили глибоким ровом, куди відводилася вода з річки. Потужний чотирьохарочний підйомний міст з’єднував фортецю з іншою частиною міста. У середині XVII століття правління роду Корецьких закінчилося, новими власниками стали князі Чарторийські, які значно зміцнили замок, а також розширили підземну частину фортеці - обов'язкова багатофункціональна частина кожного середньовічного замку. У 1780 році була здійснена остання реконструкція замку - князь Юзеф Чарторийський перебудував замок у княжий палац, оформлений в стилі бароко. Але цій красі було відведено недовгий час існування - в 1832 році замок практично зруйнувала пожежа, з тих пір споруду ніхто не починав відновлювати. А в спадщину нам залишилася лише частина зруйнованих кам'яних стін, підземні ходи і чотирьохарочний міст. Автобусні тури по Україні це відмінна можливість подорожувати з комфортом.

Величезний внесок у розвиток міста вніс князь Юзеф Чарторийський, завдяки якому в кінці XVIII століття Корець став не тільки одним з найкрасивіших, але і найбільш потужних і важливих промислових центрів Волині. Юзеф Чарторийський заснував у Корці меблеву і фарфорову фабрики, вироби яких були широко відомі і популярні далеко за межами Волині. У той час корецький фарфор стояв на одному рівні з саксонським і був набагато краще віденської порцеляни. Все це досягалося завдяки клопіткій роботі приблизно тисячі працівників заводу під чітким керівництвом французьких майстрів Мезерів. Але жахлива пожежа 1796 року знищила цей завод, а після Юзефа Чарторийського нікому не вдалося відновити колишнє ім'я корецької порцеляни. До того ж родовище каоліну практично вичерпалася, а саме місто поступово протягом двох наступних століть почало втрачати колишнє значення. У нас найкращі тури по Україні з Києва.

Біля замку, на вулиці Київській, є ще одна стара споруда - палац Чарторийського, побудований в 1788 році. Зараз ця будівля належить Корецькому військкомату. З боку замку відкривається фантастична панорама - десь далеко внизу видно стрічку річки Корчик, приголомшливу природу в її долині, а з протилежного боку скелястого каньйону ховається півсферичний купол Миколаївської церквипобудованої в 1834 році, на іншій стороні каньйону - дерев'яна церква Косьми і Даміана, зведена в 1897 році на честь коронації Олександра III, трохи далі на північ - старовинний костел Святого Антонія, що був заснований ще князями Корецькими в 1533 році, новорічний корпоратив.

Але найбільшою визначною пам'яткою і головною святинею Корця є Свято-Троїцький жіночий монастир, який знаходиться при в'їзді в місто з боку Житомирської траси. Корецький жіночий монастир - це найдавніший храм міста, історія якого зберігає багато подій за своє багатовікове існування. Всi тури по Україні.

Ігуменом Києво-Печерської лаври Варлаамом в 1064 році був заснований на цьому місці монастир. У XIII столітті орди хана Батия зруйнували монастир, але незабаром його відновили у вигляді неприступної фортеці, оточеної 15-метровим ровом з водою. Але в 1496 році кримський хан Менглі-Гірей захопив місто і знищив монастир, тури на Волинь.

На його руїнах князь Євтимій Корецький в 1571 році звів нову святиню міста - Свято-Воскресенський жіночий монастир. Першою черницею і ігуменею цього монастиря була дочка князя Софія, церковне ім'я - Серафима. Рід Корецьких зберігав сімейну святиню - це була давня чудотворна ікона Божої Матері «Споручниця грішних», привезена з Риму, а також її чудотворна плащаниця. У 1620 році князь Ян-Кароль виділив черницям землю і побудував Свято-Троїцький монастир, куди поїхати на новий рік.

Черниці свято оберігали свій храм, але в 1752 році за допомогою польських військ уніатам і католикам вдалося вигнати черниць з їх обителі, а після поразки Речі Посполитої в 1795 році черниці повернулися у свій храм, тури на новий рік.

Всіляко черниці Свято-Троїцького жіночого монастиря намагалися допомогти народові - проповідували, надавали допомогу під час війни 1812 року, вносили величезні пожертвування для армії, відкрили при своєму монастирі притулок для дівчаток-сиріт. Одна з їх попечительниць - Анна Андро (дівоче прізвище - Оленіна), яка була першою нареченою О.С.Пушкіна, похована біля стін Свято-Троїцького монастиря за її величезну допомогу храму та притулку. Пізніше, в роки Великої Вітчизняної війни, черниці також всіляко допомагали армії.

Кілька разів черницям довелося відстоювати своє право на монастир. Перший раз - після Громадянської війни, коли Корець став частиною Польщі, почалося активне окатоличення всіх православних храмів. 18 років знадобилося Свято-Троїцькому монастирю для того щоб відстояти свою православну приналежність, поки не заручилися підтримкою Паризького суду в цьому питанні. Другий раз - з 1958 року, коли на всій території СРСР закривалися монастирі. Завдяки безціннимзусиллям ігумені Людмили Свято-Троїцький монастир не закрили.

Зараз у Свято-Троїцькому жіночому монастирі вирує активне і процвітаюче життя - тут проживають 90 черниць, проводяться щоденні служіння в 06.00 і 17.00, при монастирі відкрито недільну школу і регенстко-катехізаторське училище, де проходить навчання церковному співу. На території монастиря є сад, город, пасіка і пекарня, а також багато майстерень - золочення по дереву, пошивна, виготовлення великодніх яєць. Але найголовніша і унікальна - золотошвейна - це єдина в своєму роді майстерня, яка залишилася на території всієї Руської Православної Церкви.

Черниці Свято-Троїцького жіночого монастиря гостинно зустрічають всіх гостей і дозволяють гуляти на території монастиря, тур на новий рік.

Свято-Троїцький монастир у Корці - це місце, яке не можна не відвідати, перебуваючи у Корці. Тут можна також придбати унікальні і надзвичайно красиві золототкані ікони, а також вклонитися чудодійну ікону Божої Матері. У цьому старовинному, багатостраждальному і дивовижному монастирі панує краса, мир, любов і благодать, де відзначити новий рік?

В рамках туру вихідного дня  ви маєте нагоду відвідати неповторний світ  Волині, подарувати собі незабутні вихідні, під час яких ви потрапите у винятково приємні умови для відпочинку та нових приємних вражень. Тури на Волинь можете вибрати тут.

Автор Марина Мельниченко

Anga Travel пропонує кращі тури на Новий рік, тури на різдво.

Всі тури по Україні

Друзі, нагадуємо, що є супер зручний спосіб стежити за вигідними пропозиціями та новинками - наш Telegram-канал! Підписуйтесь і отримуйте першими всі кращі пропозиції, новорічні тури 2020!