Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Ізмаїл - місто на Дунаї

Високий берег Дунаю, що проходить територією України, прикрашає прекрасне південне місто Ізмаїл. Це найзначніше після Одеси місто в Одеській області, яке знаходиться в самій її південній частині на відстані 80 км від Чорного моря. Протягом уже багатьох років Ізмаїл привертає до себе величезну кількість туристів, як з усієї України, так і з інших країн світу. Найбільше провідують це місто жителі ближнього зарубіжжя.

Anga Travel пропонує кращі тури по Україні!

тури по Україні

Чудова погода в Ізмаїлі не залишить нікого байдужим до цього міста. Адже кожен, хто побував в Ізмаїлі, назавжди запам'ятає його старовинні особняки, тінисті і затишні вулички, широкі проспекти і неймовірної краси заходи сонця, яке щовечора ховається за синіми водами Дунаю.

Ізмаїл - це місто, яке також знамените тим, що є базовим портом Українського Дунайського пароплавства.Ізмаїл - це «ворота» в регіон Нижнього ДунаюСаме з Ізмаїльського порту починаються і закінчуються в ньому найпопулярніші європейські туристично-круїзні маршрути, одним з найвідоміших серед них є маршрут «Ізмаїл - Пассау - Ізмаїл».

Величезна кількість тури по Україні.

Відпочинок в Ізмаїлі на Дунаї вибирають любителі активних видів відпочинку. Особливо популярний тут трекінг. І навіть самі банальні прогулянки по набережній Дунаю завжди приносять масу задоволення і емоцій від споглядання чудової краси річки. До того ж, в Ізмаїлі з 2004 року з'явилося нове свято, яке відразу ж стало традиційним, - це День Дунаю. В цей день в місті віддаються в різній формі почесті цій могутній європейській річці та її притокам. Тому відпочинок в Ізмаїлі нудним для Вас ніколи не стане - тут проводиться маса різних розважальних заходів, представлень, конкурсів та іншого. 

тури по Україні тури по Україні

Ізмаїл - це прекрасне зелене місто. Головна вулиця цього міста - проспект Суворова, на якому зосереджено дуже багато важливих пам'яток, міських установ, магазинів, бутіків, ресторанів, готелів, кінотеатр. Але особливу увагу на проспекті Суворова привертають до себе затишні сквери і парки, які розбиті прямо посеред цієї вулиці.

Історія цього міста налічує багато-багато століть і йде в далекі стародавні часи. Вона зберігає в собі багато таємниць і подій, які залишили величезний слід у світовій та державної історії. Тому, якщо Ваш черговий відпочинок планується в Ізмаїлі, в першу чергу, рекомендуємо почати знайомство з містом з його головних визначних пам'яток.

Автобусні тури по Україні це відмінна можливість подорожувати з комфортом.

В Ізмаїлі на сьогоднішній день зберігається величезна кількість пам'ятників архітектури, які нагадують про великі події в різні періоди історії міста і країни. На жаль, багато з цінних архітектурних пам'яток не змогли пройти випробувань часу. Приміром, раніше в Ізмаїлі була велика римська фортеця, яка виконувала функції оборонної споруди. Зараз від неї не залишилося й сліду. Вірніше ще з 1856 року, коли згідно з умовами Паризького договору фортеця була зруйнована. Але, тим не менш, до сьогоднішнього дня вдалося зберегти іншу старовинну будівлю - турецьку мечеть, яка була побудована в кінці XVI століття і є відмінним зразком турецького зодчества в епоху Середньовіччя.

тури по Україні тури по Україні

Ще однією дивовижною пам'яткою міста Ізмаїл є Покровський собор, будівництво якого тривало з 1822 по 1836 рік згідно проекту архітектора А. Мельникова. Крім цього собору в місті є ще багато інших духовних святинь, головними серед них вважаються Миколаївський храм і Успенська церква. Але головною визначною пам'яткою Ізмаїла по праву вважається Ізмаїльський історичний музей імені А.В. Суворова. Знаходиться цей музей в старовинному особняку, який побудований в XIX столітті і зараз є пам'яткою архітектури. Головними пунктами в кожній з оглядових екскурсій по місту є діорама «Штурм фортеці Ізмаїл» і Музей імені А.В. Суворова.

Ізмаїл підготував масу цікавих місць і розваг для людей будь-якого віку. З приходом ночі в місті прокидається зовсім інше життя, не те, що панує в ньому днем. Ті туристи, які не уявляють свій відпочинок без активного нічного життя, знайдуть в Ізмаїлі величезну кількість розважальних закладів, ресторанів, кафе, пабів, барів, дискотек - на всякий смак і гаманець.

Короткий екскурс в історію Ізмаїла

Згідно з припущенням багатьох істориків, територія Придунав'я була заселена ще в далеку епоху раннього палеоліту. Пізніше тут проживали поселення Трипільської та Гумельницької культур. На території нинішнього Ізмаїла багато століть тому, ще до нашої ери, проживали скіфи, кіммерійці, сармати.

У нас найкращі тури по Україні з Києва.

Скіфи займали величезну територію, яка простягалася від Дону до Дунаю. Вони були осілими племенами, які активно захищали свою територію. Давньогрецький історик Геродот писав про скіфський народ: «Ні єдиномуворогові, який напав на їхню країну, вони не дають врятуватися, і ніщо не може наздогнати їх, якщо тільки вони самі цього не допустять».

Після скіфів на ці землі прийшли сармати, які зуміли підняти на високий рівень своє військове мистецтво. На початку нашої ери на землях Ізмаїла проходили кровопролитні бої сарматських воїнів і римських легіонів. Історики стверджують, що в цей період римлянами була побудована перша споруда Сморніс. Поступово вплив сарматів на цій території почав слабшати і на їх місце прийшла слов'янська колонізація.

тури в Одесу тури по Україні

Час формування слов'янських держав було мирним періодом в історії Ізмаїла. З XII століття Ізмаїл увійшов в склад Галицько-Волинського князівства, що знаменувалось періодом розквіту міста у всіх сферах - економічній, ремісничій, культурній. Далі сторіночки історії описують важкі часи для Ізмаїла - нашестя монголо-татарського іга, завоювання Придунайської території османами, постійні російсько-турецькі війни, Друга Світова війна. Незважаючи на всі ці трагічні події, Ізмаїл продовжував жити своїм життям, відроджуватися, відбудовуватися і розвиватися.

 Походження назви міста

Існує кілька версій виникнення назви міста «Ізмаїл». Згідно з першою версією, слов'янське поселення, яке перебувало багато століть тому на місці нинішнього міста, називалося «Смил». Турки, що завоювали цю територію, назву «Смил» змінили під свою мову. У той час воно звучало, як «Ішмасль». В даному назві чітко уловлюються турецькі слова «почуй Аллах».

Згідно з другою версією, назва місту присвоєно на честь хана Ізмаїла, який в 1484 році його завоював.

Ізмаїл-фортеця

Найвідомішим епізодом в історії міста Ізмаїл по праву вважається штурм російськими військами Ізмаїльської фортеці, який відбувся в 1790 році і увінчався перемогою. На лівому березі Дунаю під керівництвом талановитих інженерів Лафіт-Клові з Франції та Ріхтера з Німеччини турки побудували, здавалося, неприступну і непереможну фортецю. На той час вона займала площу в 170 га, довжина її фортечних валів складала 12 км. Слова Мехмеда-паші у відповідь на вимогу військ Російської імперії здатися увійшли в історію назавжди: «Швидше Сонце впаде в Дунай, ніж впаде Ізмаїл!». У 1791 році був підписаний Ясський мирний договір, згідно з яким всю Бессарабію разом з Ізмаїлом, на превеликий жаль росіян, довелося повернути туркам. А щоб така потужна фортеця не дісталася ворогові, її вирішили підірвати.

«Ізмаїльська різанина» і штурм Ізмаїла.Самим фельдмаршалом Олександром Суворовим були вимовлені такі слова: «На такий штурм можна наважитися всього лише один раз в житті!». У протистоянні брали участь 35 тисяч турецьких воїнів 31000 російських солдатів і 35 тисяч турецьких воїнів, які ховалися за стінами фортеці. Наступ почався вранці 22 грудня. З боку Дунаю розташовувався один з вирішальних ділянок битви, тут в атаку йшли українські козаки, відсоток загиблих нагороджених серед них сильно перевищує середній показник всієї російської армії. Після того як фортеця була взята, переможці, які під час битви втратили кожного другого солдата пораненим або вбитим, влаштували в Ізмаїлі справжню різанину. Від неї вдалося врятуватися тільки одному турецькому солдату, який на колоді переправився через річку.

Духовні святині Ізмаїла

Про те, що в Ізмаїлі є багато храмів і монастирів вище вже згадувалося. Але хочеться ще сказати кілька слів про деякі незгадані раніше духовні святині міста. 

Дивіться про Ізмаїл? Спробуйте наші тури в Одесу! Влітку у нас щотижневі тури в Одесу з Києва.

Мечеть - Церква - Діорама. Ви вже чули про діораму штурму Ізмаїльської фортеці. Побачити її можна в найстарішій, що збереглася до наших днів, будівлі Ізмаїла, - в мечеті, якій налічується понад 500 років. З 1973 року в цьому будинку була встановлена ??дана діорама. Сама мечеть була побудована ще за часів правління Османської імперії Сулеймана Прекрасного - чоловіка української красуні Роксолани. В XIX столітті турецьку мечеть перетворили на православну церкву Воздвиження Хреста.

тури по Україні тури в Одесу

Другий не менш важливий храм Ізмаїла - Святомиколаївський чоловічий монастир (збудований в 1852 році), який разом з церквою Успіння Пресвятої Богородиці (побудована в 1841 році) знаходиться в самому центрі фортеці. Ці дві церкви побудували на місці стародавніх християнських храмів, які мали аналогічну назву. Про ці древні храми є перші згадки, що датуються XIV століттям. Існують достовірні факти, які підтверджують те, що Святомиколаївський монастир існував тут ще в 1499 році, і належав він Каральскому монастирю, який ставився до Афону. Браїловський митрополит Данило в 1761 році вирішив перенести в цей храм кафедру. З того часу Святомиколаївський монастир став центром управління всією нижньодунайською православною церквою. XIX століття для монастиря знаменувався особливим процвітанням. В цей час монахи спорудили тут нові храми, просторі келії, почали обробляти городи і висаджувати сади.

Але в 1940 році, після приходу радянської влади, монастир закрили, а всі його приміщення почали використовувати як складські та підсобні приміщення. Чудесний сад навколо монастиря був вирубаний. І тільки в 2002 році почалося активне відродження Святомиколаївського чоловічого монастиря, після того як він був переданий в Управління Одеської єпархії Української православної церкви.

Кращі тури по Україні!

Ізмаїл сьогодні

На сьогоднішній день, як вже раніше згадувалося, Ізмаїл - це велике портове місто України. Він також є високорозвиненим промисловим містом, в якому активно і добре розвивається містобудування, існує широка мережа навчальних закладів різного ступеня і наукових установ, а також численні осередки культури.

Основна специфіка великих підприємств Ізмаїла - обробка сільськогосподарської сировини (завод продтоварів, хлібокомбінат, міськмолзавод, м'ясокомбінат, консервний завод). Тут також активно діють порт, судноремонтний завод, судоремонтно-механiчний завод, целюлозно-картонний комбінат та інші. Останнім часом активно розвивається сфера торгівлі Ізмаїла в різних напрямках.

тури по Україні тури по Україні

Визначні місця Ізмаїла, які обов'язково варто побачити:

  • Діорама «Штурм фортеці Ізмаїл російськими військами та українськими козаками під командуванням А.В. Суворова 22 грудня 1790 року» - адреса: вул. Фортечна, 1-а;
  • Ізмаїльський історичний музей ім. А.В. Суворова - адреса: вул. Пушкіна, 37;
  • Ізмаїльський історико-краєзнавчий музей Придунав'я - адреса: вул. Котовського, 51;
  • Ізмаїльська картинна галерея - адреса: пр. Суворова, 19;
  • Музей Українського Дунайського пароплавства - адреса: вул. Червонофлотська, 28;
  • Бронекатер Дунайської флотилії, який брав участь у визволенні Ізмаїла в 1944 році від фашистів;
  • Зворушливий пам'ятник жителям Ізмаїла, які загинули під час Афганської війни 1979-1989 рр.

Всi тури по Україні.

Друзі, нагадуємо, що є супер зручний спосіб стежити за вигідними пропозиціями та новинками - наш Telegram-канал! Підписуйтесь і отримуйте першими всі кращі пропозиції!