Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Травневі свята в Греції

Для багатьох країн 1 травня - Міжнародний день праці. Це також національне свято в Греції, хоча його частіше називають «Протомагія» або Першотравень, що означає перший день травня.

Першотравень бере свій початок у Стародавній Греції як святкування відродження природи, весни і квітів. Місяць травень був названий на честь грецької богині Майї, яка є однією з семи зірок, складових сузір'я Плеяди, а також матір'ю Гермеса. Ім'я Майя втілює концепцію зростання і виховання - перекладаючись як мати, так і акушерку. Богиня також  була пов'язана з давньоримською богинею родючості Бона Деа, фестиваль якій проводився в травні.

Майю також називають бабусею магії, яка народила Гермеса, посланника богів і богинь, відповідальних за доставку душ мертвих у підземний світ. У той час як її син став богом смерті, вона ж прославилась як богиня відродження, яка щовесни приводить все до життя.

Слово "Май", згідно грецькому фольклору, має два значення: хороше та погане, відродження і смерть. За древнім звичаєм святкується остаточна перемога літа над зимою та  перемога життя над смертю. Тому на травневі свята грецька земля обдарована пишною зеленою травою і квітучими запашними полями.

Цей день також був присвячений богині землеробства Деметрі і її дочки Персефоне, яка в цей день виходить з підземного світу і повертається на землю до своєї матері. Кажуть, що в цей день Деметра, богиня врожаю і сільського господарства возз'єднується зі своєю дочкою Персефоной, викраденої богом підземного світу Аїдом, в Храмі Деметри в Наксосі.

Інша древня версія святкування Протомагіі має коріння від свята на честь Діоніса (грецького бога театру і вечірок), фестиваль душ, рослин і квітів, святкування відродження людини і природи.

Більшість людей традиційно їдуть на природу на пікнік, щоб запускати повітряні  змії і збирати польові квіти для квіткового вінка під назвою «Стефанія», який люди вішають на вхідних дверях своїх будинків, квартир або балконів, щоб вітати весну. Він залишається там висіти до середини літа. Це також є порою для місцевих жителів, щоб спробувати перше плавання  в сезоні.

У кількох селах Фессалії та Епіру, ви зможете побачити, як місцеві жителі ходять з кипарисовими стовбурами, покритими жовтими ромашками. Стовбур, званий «Майоксіло», покритий вінком із зелених гілок. Молоді люди несуть його в білому одязі і червоних хустках, прогулюючись вулицями сіл, співаючи пісні про травень.

Після заходу сонця, ви зможете познайомитись  з ще однією із традицій під назвою "Клідонас" (Klidonas) - запалювання кострів, відомих під назвою «вогні Святого Іоанна". Святкуючі кидають в багаття вінки, після чого юнаки стрибають на полум’ям .

На честь першого дня в травні  в Греції відбудеться багато парадів, фестивалів  та інших урочистостей. В період цього свята, В Греції все закривається, за виключенням кафе та ресторанів. Люди святкують травневі від усієї душі та з незвичним колоритом, який варто побачити кожному.

 

Греція – це чудова країна для відвідування на травневі свята, адже тут справді є на що подивись та в чому прийняти участь! Втекти від міської метушні ви можете, обравши екскурсійний тур в Грецію на травневі свята від Анга Тревел.