Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Замок Естерхазі в місті Фертед

«Угорський Версаль» - саме так називають дуже часто розкішний, пишний і масштабний палацово-парковий ансамбль, який знаходиться в містечку Фертед на заході Угорщини, що в двох з половиною годин їзди від Будапешта.

Палац Естерхазі був побудований в кілька етапів представниками одного з найбагатших і знатних родів Угорщини - Естерхазі. У липні 1720 році князь Йожеф Естерхазі зробив замовлення на будівництво мисливського будиночка у відомого архітектора Антона Ергардта Мартінеллі. Будівельні роботи йшли дуже швидко, і вже через три місяці була зведена красива мисливська резиденція князя Естерхазі на 20 кімнатяка стала основою для будівництва в майбутньому величезного палацу.

Після того як князем Естерхазі став син Йожефа Міклош II (Ніколаус, прозваний Блискучим), історія мисливського будиночка початку писатися з нової сторінки.Найбагатший і дуже амбітний угорський дворянин Міклош II, який при імператорському дворі у Відні грав дуже значну роль, будучи послом і таємним радником могутньої Марії Терезії, а також головнокомандувачем її охоронців в Угорщині, об'їздивши всю Європу, зрозумів, що мисливська резиденція на 20 кімнат занадто скромна для нього. Побувавши у Франції і побачивши приголомшливу красу Версаля, Міклош II вирішив створити свій власний Версаль за зразком палацово-паркового ансамблю Людовика XIV.

 

На базі цього мисливського будиночка в 1760-1767 рр.. був зведений один з найбільших і найкрасивіших в Угорщині палаців, на будівництво якого було витрачено величезні гроші. Для роботи над створенням розкішної резиденції князя Естерхазі були запрошені кращі італійські архітектори та художники. Поруч з основною будівлею з'явилися дві додаткових споруди, які разом створюють напівкруглу форму фасаду. Посеред двору був розбитий гарний фонтан зі скульптурами херувимів і дельфіна. З усіх боків двір оточують дерева, стрижені у формі піраміди. Вікна на верхньому поверсі палацу зроблені у формі віолончелі. Над головним входом в будівлю був облаштований великий балкон, піднятися на який можна було з двох пандусних сходів, прикрашеними ліхтарями, колонами, статуями і багатим куванням.

Тепер в палаці було 126 кімнат, кожна з яких має своє оригінальне оформлення і не повторює іншу. У розкішних інтер'єрах палацових кімнат, виконаних в стилі рококо, розташовувалася чудова колекція меблів, картин, годинників, венеціанських дзеркал, гобеленів.

На першому поверсі палацу розташований Зал прийомів - найкрасивіше приміщення замку, виконане у споконвічно італійському стилі. Його підлога викладена мармуровою плиткою, стеля розписана танцюючими ангелами і різними міфологічними персонажами. Стіни Музичного залу повністю вкриті позолотою. На стелі банкетного залу зроблена величезна фреска, яка зображує Аполлона на колісниці. Фреска володіє дивною особливістю, якщо дивитися на колісницю з будь-якої точки залу, здається, що вона рухається прямо на вас. По кутах банкетного залу встановлено алегоричні фігури, що символізують пори року. Інші зали замку виглядають не менш вразливо.

 

Відвідувачам замку дуже подобаються вражаючого виду ковані ворота на головному вході, створені в 1764-1766 рр... Вони є справжнім шедевром ковальського мистецтва. Ворота поділяють колони, прикрашені вазами в стилі рококо. А за воротами відкривається витончений вид палацово-паркового комплексу.

Крім палацу в музейному комплексі були побудовані ще ляльковий і оперний театри, китайський будиночок розваг, будинок музики, невелика церква, «Апельсиновий дім», павільйони Венери, Фортуни, Діани, храм Сонця. Алеї англійського та французького саду були прикрашені вазами, лампіонами, фонтанами, статуями.

У палаці Естерхазі кожен день був частинкою нескінченного розкішного святкового дійства, про який незабаром дізналася вся Європа. Князь Міклош Естерхазі прославився не тільки як любитель влаштовувати бали та маскаради, але і як меценат. Відомо, що в його будинку протягом 30 років жив відомий композитор Йозеф Гайден, який також керував палацовим оркестром.

Після смерті Міклоша II Естерхазі його сім'я почала вести скромніший спосіб життя і переїхала в свою основну резиденцію, в австрійське місто Айзенштадт. А замок в Фертьоді поступово прийшов в запустіння. Він також дуже сильно постраждав під час Другої Світової війни. У будівлі замку був розміщений військовий госпіталь, Банкетний зал використовували, як кінну стайню. Відновити величний вигляд палацу Естерхазі після військових дій змогли тільки в 1958 році. Зараз в одному з його частин знаходиться готель, Музей Йозефа Гайдена. У літній час тут проводяться музичні фестивалі ім. Гайдна. Палац Естерхазі в 1957 році отримав статус національного музею.

Друзі, нагадуємо, що є супер зручний спосіб стежити за вигідними пропозиціями та новинками - наш Telegram-канал! Підписуйтесь і отримуйте першими всі кращі пропозиції!