Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Острог-місто-історія

 У південно-східній частині Рівненської області розташувалося місто Острог. Сьогодні це один з районних центрів області, а кілька століть тому, це був головний культурний центр не лише Волині, а й в усій Україні. Але про це трохи пізніше ... Острог часто називають містом-історією, адже за своє багатовікове існування він має дійсно дуже насичену подіями історію, завдяки якій Острог займає дуже важливе і гідне місце в історії всієї української культури і українського народу. Anga Travel пропонує кращі тури по Україні!

Здавалося б, це лише невелике, тихе провінційне містечко, але ... це зовсім не так! Старі будівлі, широкі і чисті вулиці, площа, бульвар, доглянуті клумби ... і багато інших, ніби як, не настільки важливі, але,в той же час,часто відсутні елементи в інших містах, говорять про те, що Острог завжди був містом. Величезна кількість тури по Україні.

Перші письмові згадки про Острог з'явилися в Іпатіївському літописі в 1100 році. Але є також підстави припускати, що задовго до вище згаданої дати тут існувало поселення.

Не дивлячись на те, що Острог існує вже більше 900 років, головні події, які назавжди закарбували червоними літерами це місто в історії країни, відбувалися кілька століть тому. Вони дуже тісно пов'язані з княжою династією Острозьких. Завдяки князям Острозьким Острог на деякий час став столицею культури та освіти України. Цей факт підтверджують і безліч архітектурних пам'яток, яким вдалося зберегтися і до нашого часу.

Найголовнішою і найцікавішою пам'яткою і архітектурною домінантою Острога є замок князів Острозьких, вірніше те, що залишилося від нього. Ще за часів Київської Русі на Замковій (Судовій) горі були побудовані дерев'яні укріплення, але монголо-татарська навала орд хана Батия знищила повністю фортецю. Її поновленням зайнявся князь Данило Острозький (перший представник знатної династії, який згадувався в багатьох історичних джерелах) лише на початку XIV століття. З тих пір, протягом кількох століть ця фортеця добудовувалася, перебудовувалася, реконструювалася і зміцнювалася. І безперервно, з XIV по XVII ст., замок був однією з головних родових резиденцій князів Острозьких, найвпливовіших українських магнатів, новорічні тури 2020Замок князів Острозьких вважають справжньою перлиною давньоруського фортифікаційного мистецтва.

 

Острозький замок побудований на невисокому пагорбі і займає невелику овальну ділянку території (0,7 га). Східна і південна частини будівлі виходять на крутий схил пагорба, висота якого приблизно 20 м. Решта сторін замку відділялися від усього міста глибокими ровами, які були поглибленими ярами. Це збільшувало недоступність і безпеку замку, а також і його обороноздатність.

Ансамбль Острозького замку складається з трьох будівель, побудованих за часів династії Острозьких - Кам'яної Вежі (житлове приміщення), Богоявленського собору та Нової Башти. На початку XX століття композицію замку доповнила дзвіниця.

Кам'яна вежа («Вежа Мурована») - це головна споруда замку, якабуларезиденцієюкнязів Острозьких. Перші камені в будівництво цієї будівлі заклав ще князь Данило Острозький. «Кам'яна Башта» розташовується в південно-західній частині Замкової гори. З внутрішньої сторони, з боку двору, вежа виглядає досить слабкою, а якщо подивитися на неї з зовнішнього сторони, з боку схилу, то розміри і потужність вежі різко змінюють перше враження.

Острозький замок виконаний у досить рідкісному для України типі, у формі елегантного середньовічного башти-донжона, кожен ярус якого мав різне призначення. «Кам'яна Башта» складається з трьох поверхів, її висота - 30 метрів. Перший напівпідвальний поверх (тільки з південного боку цього поверху можуть виходити назовні вікна) призначено для оборонних цілей замку, тут також знаходилися запаси зброї, провіанту та їжі, старий колодязь. Другий поверх (перший наземний) - це банкетний зал, на третьому поверсі розташовувалися житлові кімнати. Не дивлячись на свою давність замок Острозьких, має багато елементів, характерних давній замковій архітектурі: 3 старовинних каміна (раніше їх було тут 16), які придатні і сьогодні для використання, а також ніша в стіні з написом «1538р.» та інші. Верхні поверхи вежі, які ми бачимо сьогодні, є результатом перебудов ХІХ - початку ХХ століть. Автобусні тури по Україні це відмінна можливість подорожувати з комфортом.

Після проведених ремонтних робіт на початку ХХ століття приміщення «Кам'яної Вежі» були пристосовані під музей з бібліотекою.Краєзнавчий музей у стінах замку існує і сьогодні. У дев'яти просторих залах музею розташована дуже цікава і багата експозиція: порцелянові сервізи XVIII століття, попільнички у формі черепа, лицарські кольчуги і обладунки, древній, але ще справнийклавесин, шикарна карета Острозьких, портрети, зброя, предмети побуту. Але найцінніший експонат музею - це знаменита Острозька Біблія - ??перша надрукована слов'яномовна Біблія. Всього в Острозі в кінці XVI століття було надруковано 1500 примірників Біблії, до наших днів збереглися лише 280, з них 2 зберігаються в Острозькому краєзнавчому музеї.

Біля входу на територію замкового комплексу, приблизно в десяти метрах від «Кам'яної Вежі», стоїть Богоявленська церква, яка також була частиною оборонного комплексу, про що свідчать бійниці в нижній частині храму, і спеціальний виступ, як місце для дозорних, у верхній частині будівлі, а його північна сторона була укріплена на 2,8 метра і з'єднана з кріпосними стінами з виходом на штучний глибокий рів.

Будівництво Свято-Богоявленського собору організував Василь Острозький. Богоявленський собор є типовим зразком хрестовокупольної системи, яка була дуже популярна на Русі ще в домонгольський період. На жаль, історія цього собору не безхмарна. Адже після того, як князі Острозькі взяли католицьку віру, храм був підданий анафемі. І більше 200 років Богоявленський собор простояв у повному запустінні, поступово перетворюючись на руїни. Лише наприкінці XIX століття почалася реконструкція храму. Церква була відбудована за зразком Межиріцької Свято-Троїцької церкви, стіни храму прикрасили чудовим розписом, куполи позолотили, встановили масивний «візантійський» іконостас, зроблений петербурзькими майстрами. У нас найкращі тури по Україні з Києва.

Острозький замок-фортеця сучасного вигляду набув після того, як наприкінці XVI ст. князь Василь-Костянтин Острозький збудував у південно-західній частині двору триповерхову Нову (Круглу) Вежу, прикрашену фігурним ренесансним аттиком.

Територія замкового комплексу князів Острозьких сьогодні є Державним історико-культурним заповідником.

Але не тільки замок князів Острозьких прикрашає місто. Крім нього в Острозі є ще чимало старовинних і дуже цікавих архітектурних пам'яток, побудованих ще в XVI - XVII століттях. Особливе місце серед них займає велична Луцька надбрамна башта, яка на протязі довгих років була важливим захисним пунктом міських укріплень із заходу, з боку Луцька. Луцька вежа виконувала функції бойової башти і міських воріт. Весь об’єм будівлі виступав назовні, а внутрішня її частина була з'єднана з лінією оборонних стін. Сьогодні в Луцьких воротах розмістився Музей друкарства, в якому зберігаються унікальні старовинні книги, надруковані в Острозі ще в XVI - XVII століттях. Як для такого нині невеликого міста, колекція книг в цьому Музеї досить вражаюча. Налічує вона 1500 рукописів і стародруків.

З боку міста Новоград-Волинський Острог захищала ще одна споруда Татарська оборонна вежа, яка також як і Луцька вежа, одночасно виконувала функцію міських воріт. Таку назву вежа отримала завдяки сусідству з районом, в якому проживали переважно татари. Князь Костянтин Острозький заселяв в цей район полонених татар і турків під час їх навали в XVI - XVII століттях. Татарська башта дуже схожа на Луцьку, але збереглася вона до нашого часу, на жаль, набагато гірше, ніж остання. Хоча зовнішній вигляд Татарської вежі говорить і зараз про її могутність та велич. А от всередині вона перебуває в зруйнованому стані, її приміщення зараз ніяк не використовуються.

Всi тури по Україні.

На жаль, жодне письмове історичне джерело не зберегло імена архітекторів Татарських і Луцьких воріт, але судячи з їх надзвичайної композиційно-пропорційної подібністю з чудовою будівлею склепу Цецилії Метелли в Римі (I століття до н.е.) можна з упевненістю сказати, що ці майстри були дуже добре обізнані в давньоримській архітектурі і використовували давньоримські споруди як прообрази в будівництві острозьких твердинь.

І, звичайно ж, кажучи про місто Острог, не можна не згадати її символ - Острозьку академію, яка стала першим вищим навчальним закладом у всій Східній Європі. У 1576 році князь Костянтин Острозький (великий і сміливий полководець, успішний правитель, який вніс величезну роль у розвиток української культури, освіти, книгодрукування і у поширення православної віри) заснував слов'яно-греко-латинську школу - Острозьку академію. Серед її випускників було багато великих людей - архімандрит Києво-Печерської лаври Єлисей Плетенецький, гетьман Запорізького війська Петро Конашевич-Сагайдачний, письменник Мелетій Смотрицький, перший ректор київської братської школи Іов Борецький та інші дуже відомі українці.

Разом з відкриттям академії князь Костянтин Острозький з Іваном Федоровим заснував також першу в Україні друкарню. Саме тут вийшов у світ перший український підручник - «Буквар», знаменита «Острозька Біблія», перекладена з оригінальних джерел, перше в Україні поетичний друкований твір під назвою «Хронологія» Андрія Римші.

 

Але до середини XVII століття Острозька академія занепала, а в 1640 році, у зв'язку з відкриттям в 1624 році Острозького єзуїтського колегіуму взагалі була закрита. Під час Визвольної війни війська гетьмана Богдана Хмельницького грунтовно зруйнували Острог. Цей період збігся також з закінченням правління роду Острозьких, що знаменувало сильний занепад статусу і значення Острога протягом кількох століть.

Лише в 1994 році за Указом Президента України почалося відродження Острозької академії, а це, у свою чергу, вдихнуло в місто нове життя. У 2000 році Острозькій академії присвоїли статус Національного університету.

Спробуйте всі наші тури на Волинь.

Цікаво, але навіть у наш час, у вже відродженому університеті «Острозька академія» збереглися деякі традиції XV-XVI ст.: наприклад, студентів університету називають тут старослов'янським словом «спудей», а посвячення у студенти називається «інавгурацією».

Всі перераховані вище пам'ятки Острога - це всього лише його головні історичні пам'ятки, його, так звані, візитні картки. Приїхавши до Острога, обов'язково варто також побачити і інші визначні пам'ятки міста, а саме:

  • Синагогу, побудовану в XVIІ столітті;
  • Костел капуцинів (1758);
  • Успенський костел (раніше він був домініканським храмом);
  • Музей нумізматики.

Незважаючи на те, що Острог має дуже давню і насичену різними подіями історію, рясніє істинними архітектурними шедеврами, він залишається все-таки дуже скромним, милим і спокійним містечком.

Від самої назви міста «Острог» віє чимось старовинним, цікавим, захоплюючим. Велика кількість пам'яток, відомих далеко за межами нашої країни, цікава історія міста, його уважні, добрі, чуйні і гостинні жителі, акуратні доглянуті зелені вулички, як мовчазні охоронці найпотаємніших секретів минулого Острога - все це доставить незабутнє враження і задоволення мандрівниками, які потім з радістю відзначать, що побачена краса і велич цього міста перевершили всі їхні очікування, тури на Волинь.

Автор Марина Мельниченко

Друзі, нагадуємо, що є супер зручний спосіб стежити за вигідними пропозиціями та новинками - наш Telegram-канал! Підписуйтесь і отримуйте першими всі кращі пропозиції, тур на новий рік!