Надіслати другу
написати нам / Write to us
Забронювати
Підписка на розсилку

Ви можете оформити підписку та отримувати повідомлення на вказану електронну адресу про наші новини та гарячі пропозиції

Містичні замки Західної України

А Вас вражають містичні історії? Вам особисто знайоме відчуття, коли в жилах наче завмирає кров, коли мурашки по шкірі від жаху, коли холоне душа, а емоції зливаються в єдиний коктейль, щедро приправлений адреналіном? Як Вам такі відчуття? Як не дивно, але любителів подражнити свої нерви стає з кожним днем ??все більше і якщо Ви належите до їх числа – Вам неодмінно варто знати, де ж, на території рідної країни, варто побувати. Так, наприклад, Закарпаття – територія, яка по-особливому багата цікавими місцями, в числі яких містичні, таємничі і загадкові замки. Складайте маршрут по цьому регіону правильно! Прямо зараз Ви дізнаєтеся про те, де неприступні кам'яні стіни таять страшні історії. Тут-то Ви і переконаєтеся в тому, що містика це – реальність. Навіть якщо Ви не вірите в містичні історії, «особливу енергетику», в привидів, домових і інші незрозумілі речі ... Приготуйтеся до того, що Ваша свідомість перевернеться.
 

1. Замок Паланок
Якщо Ви чули про таке місто як Мукачево, то не чути про замок Паланок Ви просто не могли. Багатюща історія цього архітектурного шедевра, резиденції знаменитого Трансильванського князівства, вивчається навіть в шкільній програмі, адже тут проходили масштабні події: від народних повстань до підписання документів міжнародного рівня. Цей замок – справжня історична пам'ятка, яка пережила велику кількість господарів і зуміла встояти після десятків нападів, облав і штурмів. Незважаючи на все це, замок з історією завдовжки більш ніж в 700 років зберігся просто в чудовому стані, у що дуже важко повірити. Знаходиться він, до речі, на високій горі, що надає йому ще більш виразного ефекту. Сам по собі замок – унікальний симбіоз архітектурних стилів і буде цікавий всім, хто закоханий в справжні шедеври великих творчих умів. Що ж містичного в ньому, крім легенди про те, що якщо стрибнути тут в колодязь, глибиною в 32 метрів, можна залишитися живим, потрапивши в річку Уж? Наприклад, замурованою в стіну графської дочкою, яку помістив туди її ж рідний батько. Юне серце піддалося почуттю закоханості до військового-завойовника, і вона примудрилася видати головну таємницю завоювання (розумниця-красуня, прямо, але серцю не накажеш). Ось таке от смертельне покарання її чекало в якості розплати нещадним батьком. Прославили замок ще й дві ворогуючі між собою жінки, які тут жили. Чи не традиційно для нашої культури, це були невістка і свекруха (ніякої дивовижної історію взагалі), при цьому, одна з них була захисницею замку, а друга пристрастилася до людської крові, заради якої вбивала і навіть приносила в жертву 13-річних незайманих (подейкують, що вона навіть наповнювала кров'ю ванни і ніжилася в чужій крові). Що з цього правда, а що – ні, мало кому відомо, але атмосфера тут дійсно моторошна і посперечатися з цим складно. Люди похилого віку навіть розповідають, що в кімнатах цього замку організовувалися тортури, а в 1789 році, коли замок був в'язницею, політичні в'язні переживали тут всілякі муки і камера тортур – найбільш відвідуване туристами відділення замку. Тури в яких можна видвидати замок Паланок - Тури на Закарпаття.

2. Олеський замок
Олеський замок вважається одним з найдавніших на території України. Звичайно, так можна говорити про багато архітектурних споруд, але цей замок – дійсно один з най-най старовинніших і знаходиться він в селищі міського типу – Олесько. Територіально, колись давно, цей замок належав одночасно і Польщі, і Литві, тому що знаходиться на кордон двох країн. Уже апріорі стає зрозуміло, чому тут панує містика, адже правителі цих держав кидали всі сили, щоб привласнити цю кам'яну фортецю. Кому це вдалося? А нікому, якщо так розібратися. Тут же, за легендою, був народжений король Польщі, якого в момент появи поклали на мармуровий стіл і туди раптово потрапила блискавка. Ще одна зловісна блискавка влучила в замок вже в 1951 році і спровокувала просто нереальну пожежу, хоча будівля все одно встояла, але з плином часу стіни знищились повністю. Буквально недавно замок відновили. Привиди, які тут мешкають, викликають жах у очевидців. Найзнаменитіший з них – привид Адама Жоклевского. Молодий шляхтич був закоханий в дочку одного з власників замку і готовий був віддати все, тільки б батько віддав свою дочку в дружини. Але не сталося цього і тоді розбите серце юнака спровокувало моторошну трагедію – він всадив у своє серце ножа і помер прямо в замку. Замість того, щоб нормально поховати нещасного, власники бездумно скинули тіло в болото, яке знаходилося прямо біля стін замку, як самогубця. Тепер цей привид лякає цінителів краси і архітектури, які приїжджають помилуватися цим замком. Помилуватись Олеським замком можна в рамках турів у Львів з Анга Тревел

3. Підгорецький замок
У селі Подгориці, височіє замок, вік якого ось-ось досягне 400 років. Колись він був власністю гетьмана Станіслава Конєцпольського, пізніше став володінням Вацлаава Жевуського, ще пізніше належав поміщикам Сенгушкам. Це був розкішний палац, який нерідко ставав об'єктом розгромів і крадіжок. Його неодноразово палили, руйнували, а в якийсь момент взагалі замок перетворили в госпіталь. Ось звідти і пішли страшні історії, легенди про привидів з чорними особами в напівпрозорих білих шатах. Працівники замку, правоохоронці, поміщики, які жили тут раніше, записували ці містичні історії, щоб увічнити пам'ять про події та попередити наступні покоління про ті жахи, які тут відбувалися. Кажуть, що ця загадкова леді – не спочинувша дружина Вацлаава Жевуського, який сам і вбив свою кохану, як той Отелло, в нападі шаленої ревнощів. Поховати «герой» свою померлу від мук дружину так і не зміг, від великої любові до неї, зате, як кажуть, замурував її десь в стінах замку.

4. Хустський замок
Цей старовинний замок, який був зведений більш XIII століть назад, зараз знаходиться в місті Хуст. Звичайно, на вигляд це дуже віддалено нагадує замок і навіть фундамент теж складно розгледіти ... У стародавні часи його власниками були галицько-волинські князі. Це місце привертало увагу тих, хто прагнув збагатитися за чужий рахунок. Але як би не було дивно, постраждав замок аж ніяк не від людського поганого наміру. Примітно те, що цей розкішний шедевр немов в одну мить згорів і відновити з руїн його не змогли навіть найдосвідченіші реконструктори. Причиною тому стала блискавка. Як свідчать історичні факти, прямо в пороховий склад вдарила ця блискавка. Хоча, хто знає, може це був якийсь підступний палій. Нам залишається тільки здогадуватися. Але цікаво навіть не це, а те, що історія цього замку безпосередньо пов'язана з ... Вгадаєте з ким? Ні! Це неможливо вгадати! Так ось, пов'язана ця історія з ім'ям самого графа Дракули! Колись на території Закарпаття жив якийсь лицар по імені Драго, завдяки своїй відваги й винахідливості, він розбагатів, а пізніше став власником замку. Всі боялися цієї людини, як мінімум тому, що він – прямий нащадок Влада Дракули. Ну, по крайній мері, в це вірили. Версій дуже багато і серед них історія, що замок побудований на кістках загиблих закарпатців, адже будували цю фортецю для самого графа Драго, а в процесі спорудження страждали ні в чому не винні люди, вмираючи від нещасних випадків! Історії про привидів тут також пов'язані з місцевим воєводою, який вбив свого сина, не впізнавши рідну кров після його перебування в татарському полоні. Усвідомивши, що він накоїв – всадив ножа і собі в серце. І що Ви думаєте? Це їх примари ходять по Хустському замку? Ні в якому разі! Молода дівчина, дочка батька-вбивці, сестра юнака, не витримавши болю, накладає на себе руки, і саме її привид ночами з'являється в замку, в надії знайти брата живим. Про хвилюючу кров енергетику говорять багато, причому відчувається вона на величезній відстані – вже біля підніжжя гори. Дивні відчуття холоду і незрозумілого страху долають кожного, хто тут з’являється. І навіть незважаючи на те, що від самого замку тут залишилися тільки руїни, ці камені зберігають довгу і містичну історію, а вона часу не підвладна.

5. Середнянський замок
Довга і заплутана історія замку з чим тільки не зв'язується ... Не без уваги залишився навіть Орден тамплієрів! А крім цього, в історію розвитку вплели ще і священний Грааль, і Орден Паулінів... Загалом, якщо вникати в усі тонкощі легенд – можна і до самого Люцифера дійти, нібито він був причетний до подій, які тут відбувалися. Причому все це не жарт! Сьогодні, колись архітектурний шедевр, являє собою руїни, але колись давно товщина стін могла досягати двох метрів! Складно навіть уявити, що могло статися з такою фортецею. Нереальна міць, велика кількість ходів було заховано в підземеллі, але сьогодні все це засипано величезними каменюками, а самі руїни забрали з собою, здається, абсолютно всі таємниці, про які можна тепер тільки по крупинці збирати дані в літературі і розповідях очевидців. Є думка істориків про те, що Середнянський замок був зведений войовничими лицарями – ченцями і ті щосили захищали католицьку віру. При цьому їх підозрювали в зв'язках з самим дияволом, за що не просто переслідували, а навіть кидали в тюрми. Зрозуміло, що там з ними теж ніхто не церемонився – їх катували і болісно вбивали. Також цей замок прославлений такою особистістю як Іштвана Добо. За наклеп його уклали і поховали тіло окремо, а серце – на території самого замку. Ось і ходить цей нещасний досі, в надії знайти своє серце. Відвидати Хустський за Середнянський замки можна в одному з турів по Закарпаттю.

6. Золочівський замок
Є такий затишний і, здається, нічим не примітне містечко як Золочів, яке зберегло старовинний замок родом з 1634 року. Колись давно він служив фортецею, безстрашної охороною, а пізніше перетворився в тюрму (після приходу легендарного австрійців). Ось з того моменту все і почалося. Нескінченні муки в'язнів, нереальні людські страждання, дух смерті, несамовиті крики, почуття приреченості ... Все це мовчазні камені вбирали в себе немов губка вбирає воду, а енергетика мук, нескінченного потоку сліз і страждань збереглися тут до сих пір. Те, що робили з полоненими – просто не передати словами. Так, що тут говорити, якщо карателі катували навіть вагітних жінок?! Ще більш моторошно тут стало після того, як раптово на території замку з'явилися величезні камені з символами, які до сих пір інтерпретують по-різному. Хтось вважає ці символи таємними знаками шифру, а хтось говорить, що це – карта, що належить лицарському ордену тамплієрів. З тих же пір в замку з'явився страхітливий привид чоловіки в довгому плащі, в капелюсі і з тростиною в руці. Таке собі задоволення, звичайно, зустріти раптово привида, тим більше в такому місці. Золочівський замок називають кладовищем мучеників, адже тіла полонених, які вмирали в страшних муках, природно, навіть не були поховані.
В цілому ж цей замок є особливо красиве архітектурне спорудження. Сюди немов магнітом притягує мандрівників з усього світу, а закохані часто ходять тут, не звертаючи уваги ні на які жахи.

Це – найпопулярніші і містичні місця західної України! Збирайте речі і їдьте досліджувати, відчувати на собі всі принади лякаючої енергетики. А якщо Ви читаєте цей текст перед сном – бажаємо Вам на добраніч.
Відвідати замки Закарпаття Ви можете в рамках наших турів по Закарпаттю. Ну, а замки Львівськой області - відправившись з нами в тур у Львів.

Друзья, напоминаем, что есть супер удобный способ следить за выгодными предложениями и новинками - наш Telegram-канал! Подписывайтесь и получайте первыми все лучшие предложения!